Υπερθέρμανση του πλανήτη

drrefillgreen

(ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ)

Ακούμε καθημερινά για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό σημαίνει το εξής: Η κατάσταση του περιβάλλοντος μέρα με τη μέρα χειροτερεύει και ο καθένας μας πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιβραδύνει το φαινόμενο αυτό.

Δεν θέλουμε να γινόμαστε «γραφικοί» στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Απλά διαβάστε μερικά ενδιαφέροντα άρθρα που σας παραθέτουμε παρακάτω, τα οποία ευελπιστούμε ότι θα σας «αγγίξουν».


Πως μπορούμε να συνεισφέρουμε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεισφέρουμε στην ελάττωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ( κυρίας αιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη-σύμφωνα με τους επιστήμονες). Το πρώτο και πιο απλό βήμα είναι να χειριστούμε τους εκτυπωτές και τα μελανοδοχεία με υπευθυνότητα. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να εκτυπώνετε, αλλά να χρησιμοποιείται ανακατασκευασμένα (αντί για καινούργια). Τότε κάνατε το πρώτο βήμα ώστε «να κάνετε την διαφορά».

Ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στην ανακατασκευή των δοχείων. Παρακάτω και στους επιμέρους τομείς της «σελίδας» μας, μπορείτε να δείτε με ποιον τρόπο θα «κάνετε την διαφορά» επιλέγοντας πιο φιλικά ως προς το περιβάλλον, προϊόντα.


ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  • Σύμφωνα με μελέτες του ινστιτούτου Nasa Goddart ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από το 1880.Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
  • Ο ρυθμός της θερμότητας αυξάνεται. Οι τελευταίες δυο δεκαετίες του 20ου αιώνα ήταν οι πιο θερμές δεκαετίες των τελευταίων 400 ετών και ίσως οι πιο θερμές πολλών χιλιετιών όπως αναφέρουν μερικές έρευνες κλιματολογικού ενδιαφέροντος. Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την αλλαγή του κλίματος μας ενημερώνει ότι τα τελευταία 11 από τα 12 χρόνια ήταν τα πιο θερμά έτη από το 1850.
  • Τον πιο μεγάλο αντίκτυπο στην αύξηση της θερμοκρασίας τον έχει η Αρκτική. Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στην Αλάσκα, στον δυτικό Καναδά και στην ανατολική Ρωσία αυξήθηκε στο διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο του υπόλοιπου πλανήτη, όπως μας αναφέρει η » Multinational Arctic Climate Impact Assessment Report» για τις χρονιές 2000 έως το 2004.
  • Η παγωμένη θάλασσα της Αρκτικής λιώνει με γοργούς ρυθμούς και η περιοχή υπολογίζεται ότι θα έχει το πρώτο της καλοκαίρι δίχως πάγο το 2040 αν όχι πιο νωρίς. Οι πολικές αρκούδες αλλά και άλλα πλάσματα υποφέρουν ήδη στις μέρες μας από την απώλεια της παγωμένης θάλασσας.
  • Οι παγετώνες και το χιόνι στα βουνά λιώνουν γρήγορα. Π.χ το εθνικό πάρκο της Μοντάνα παρουσιάζει στις μέρες μας μόλις 27 παγετώνες το χρόνο σε σχέση με το 1910 που είχε 150.Στο βόρειο ημισφαίριο η τήξη του πάγου ξεκινάει περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα ενώ η πήξη μια εβδομάδα αργότερα.
  • Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι πολύ ευαίσθητοι και αντιδρούν εύκολα στις αλλαγές της θερμοκρασίας του νερού. Το 1998 διαπιστώθηκαν σε αρκετές περιοχές κοραλλιογενών υφάλων ότι το 70% ξεθώριασε η καταστράφηκε. Οι ειδικοί περιμένουν ότι τέτοια γεγονότα θα αυξηθούν δραματικά καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του νερού.
  • Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η μεγάλη αύξηση τον παγκοσμίων φαινομένων, όπως οι πυρκαγιές των δασών, τα θερμά κύματα και οι τεράστιες τροπικές καταιγίδες οφείλονται κατά έναν μεγάλο βαθμό στη αλλαγή του κλίματος.


ΛΕΠΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

  • Το 1998 ήταν η πιο θερμή χρονιά σύμφωνα με την παγκόσμια μέτρηση από το 1861.
  • Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στο έδαφος αυξήθηκε κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου τον τελευταίο αιώνα.
  • Λόγω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας μειώνεται ο αριθμός των φυτών και των ζώων. Επιστήμονες προβλέπουν πως πολλά είδη θα εξαφανιστούν εάν δεν σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Ο όγκος του πάγου στην Αρκτική θάλασσα την άνοιξη και το καλοκαίρι από το 1950 μειώθηκε από 10 έως 15%.Η πυκνότητα του πάγου κατά το τέλος του καλοκαιριού και του φθινοπώρου μειώθηκε κατά 40% τις τελευταίες δεκαετίες ενώ η τήξη του πάγου γίνεται πλέον με αργούς ρυθμούς.
  • Τα δάση σε όλο τον κόσμο μεταβάλλονται από τις κλιματολογικές αλλαγές. Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών στα δάση και πλημμυρών και ευνοούν την δημιουργία ιώσεων και μολύνσεων με αποτέλεσμα να υποφέρουν τα δέντρα.
  • Έρευνες της «World Wildlife Fund» δείχνουν ότι ο κοραλλιογενής ύφαλος «Great Barrier Reef» ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και βρίσκεται στα παράλια της Αυστραλίας θα καταρρεύσει στη χειρότερη περίπτωση έως το 2100.
  • Επιστήμονες συμπεραίνουν ότι με την απότομη αλλαγή του κλίματος θα φτάσουμε στο σημείο τα έθνη να δίνουν μάχη για την τροφή, το νερό και την ενέργεια. Αυτό αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την παγκόσμια κοινότητα.
  • Τα παγόβουνα της Γροιλανδίας και του Βόρειου Πόλου τείνουν να εξαφανιστούν στα επόμενα 1000 χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Αν φτάσουμε στο σημείο της απόλυτης τήξης, θα έχουμε μία άνοδο έως και 7 μέτρα στην στάθμη της θάλασσας με αποτέλεσμα οι παραθαλάσσιες περιοχές όλου του πλανήτη να καταλήξουν κάτω από το νερό.


9 ΟΥΣΙΩΔΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

  1. Οι πιο ουσιώδες παράγοντες για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας είναι οι υδρατμοί, το διοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και τους χλωροφθοράνθρακες.
  2. Οι χλωροφθοράνθρακες αναμένεται να εξαλειφθούν και να μη χρησιμοποιούνται πλέον έως το 2030. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
  3. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας είναι : η βιομηχανία, οι μεταφορές, πυκνοκατοικημένες περιοχές, το εμπόριο και η γεωργία.
  4. Το μεθάνιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα αέρια των αγελάδων συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της θερμοκρασίας.
  5. Μία αρκετά μεγάλη έκρηξη ενός ηφαίστειου θα μπορούσε να κρυώσει για σχεδόν δύο χρόνια τον πλανήτη. Αυτό συμβαίνει διότι το θειικό οξύ θα αναμιχθεί με τους υδρατμούς και έτσι θα σχηματιστεί ένα είδος ασπίδας ώστε οι ακτίνες του ήλιου να κάνουν αντανάκλαση πολύ πιο δυνατή απ? ότι συνήθως.
  6. Ο χρωματισμός των αερολυμάτων αλλάζει την σχέση τους με τον ήλιο. Τα αερολύματα με ανοιχτά χρώματα κάνουν αντανάκλαση στις ακτίνες του ήλιου (π. χ λευκό μπλουζάκι), ενώ τα σκουρόχρωμα αερολύματα απορροφούν τις ακτίνες (π. χ καυτή άσφαλτος όταν έχει λιακάδα).
  7. Σε γενικές γραμμές τα υγρά και τα ελαφρά σύννεφα αποθηκεύουν φως και θερμότητα σε αντίθεση με τα παχιά σύννεφα πολλών στρωμάτων που τα απωθούν.
  8. Περιοχές που καλύπτονται από πάγο και χιόνι αντανακλάνε το φως και την θερμότητα του ήλιου.
  9. Δίχως την εξάτμιση του νερού στην ατμόσφαιρα, η γη θα είχε θερμοκρασία υπό το μηδέν.


Υπερθέρμανση του πλανήτη Υγειονομική ταφή Πετρέλαιο Ενέργεια CO2
Υπερθέρμανση Σκουπίδια Πετρέλαιο Ενέργεια CO 2