Υγειονομική ταφή

drrefillgreen
Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πετάξετε το άδειο μελανοδοχείο σας απλά στα σκουπίδια. Κάθε χρόνο καταλήγουν τεράστιες ποσότητες μη ανακυκλώσιμων άδειων μελανοδοχείων σε κάποια χωματερή. Ο χρόνος που απαιτείται για να αποσυντεθεί το προϊόν αυτό είναι περίπου 1000 χρόνια. Παρακαλούμε διαβάστε μερικά δεδομένα ώστε να πάρετε μία μικρή γεύση ως προς την ποσότητα που καταλήγουν στις χωματερές με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τα τοπία αλλά και το περιβάλλον μας.


Η «ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Ο πλανήτης μας είναι εξαιρετικά πολύτιμος, ώστε να το μετατρέψουμε σε πλαστική χωματερή. Η ρύπανση πλαστικού βρίσκεται ήδη σε τεράστια επίπεδα. Αλλά ίσως η πιο σοκαριστική μέθοδος ρύπανσης είναι η λεγόμενη «Συνθετική θάλασσα» που σημαίνει ρίψη σκουπιδιών στη θάλασσα. Ακούσατε ποτέ γι? αυτό? Αναρωτηθήκατε ποτέ που καταλήγει το άδειο σας μελανοδοχείο και η πλαστική σακούλα ή το πλαστικό μπουκαλάκι νερού που βλέπετε σε κάποιο δρόμο? Ένα άρθρο της Greenpeace το 2006 με τίτλο Πλαστικά Απόβλητα στους Ωκεανούς» μας δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αλλά δυστυχώς δεν είναι καλά νέα.

Το άρθρο αυτό αναφέρει για μία περιοχή στον Ειρηνικό Ωκεανό ανάμεσα στην Χαβάη και στην Καλιφόρνια. Αυτή η περιοχή ήδη στις μέρες μας αποτελεί μία θάλασσα γεμάτη με πλαστικά απορρίμματα. Δημιουργείται ένα περίεργο φυσικό φαινόμενο συσσωρεύοντας τα πλαστικά απορρίμματα σε ένα σημείο που η έκτασή του ξεπερνά 2,5 φορές την έκταση της Νέας Ζηλανδίας. Έρευνες αποκάλυψαν πλαστικά μπουκάλια, προφυλακτικά, πάνες, δίχτυα ψαριών μέχρι και πλαστικά σανδάλια.

Τα ρεύματα παρασέρνουν τα πλαστικά αυτά για χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλους τους Ωκεανούς. Η αναφορά της Greenpeace μας αποκαλύπτει ότι το 80% αυτών των απορριμάτων προέρχονται από την στεριά.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ ?

Πρώτον: Σταματάμε να πετάμε άδεια μελανοδοχεία απλά στα σκουπίδια.
Με κάθε μελανοδοχείο που δεν καταλήγει στα σκουπίδια βοηθάμε έμμεσα την οικολογία αλλά σώζουμε ταυτόχρονα και τις θάλασσές μας.

Δεύτερον: Με την χρησιμοποίηση ανακατασκευασμένων μελανοδοχείων συνεισφέρετε στο να μειωθεί η παραγωγή νέων μελανοδοχείων (original) και οι εταιρίες παραγωγής να αναγκαστούν να παράγουν προϊόντα πιο φιλικά ως προς το περιβάλλον.


ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 • Από τα περίπου 60 εκατ. μελανοδοχεία που χρησιμοποιούνται στην Μ. Βρετανία, μόνο το 10% είναι ανακατασκευασμένα. Αυτό σημαίνει ότι 57 εκατ. μελανοδοχεία πετιούνται κάθε χρόνο. Που καταλήγουν αυτά? Στις χωματερές? Στους Ωκεανούς? Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε στατιστικές. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, είναι ότι χρειάζονται περίπου 1000 χρόνια ώστε να γίνει η αποσύνθεση τους από το έδαφος.
 • Τα ? από 7 εκατ. μελανοδοχεία που το 1999 χρησιμοποιήθηκαν στην Μ. Βρετανία καταλήξανε σε έναν απλό κάδο απορριμάτων. Αυτά τα 5,25 εκατ. μελανοδοχεία είναι αρκετά ώστε να καλύψουν την επιφάνεια της Σελήνης εάν τα τοποθετούσαμε το ένα δίπλα στο άλλο.
 • Η απόσυρση των μελανοδοχείων στη χωματερή κοστίζει στον καταναλωτή επιπλέον χρήματα, καθώς υπάρχει ο φόρος απορριμάτων και τα έξοδα για την συλλογή αυτών των απρρυμάτων στους καταναλωτές ενώ με κάθε αγορά ενός νέου μελανοδοχείου είναι συνυπολογισμένο το κόστος αυτό.
 • Πάνω από 375 εκατ. μελανοδοχεία πετιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
 • Τα μελανοδοχεία που πετιούνται μόνο στην Μ. Βρετανία αντιστοιχούν στο βάρος 36 γαλάζιων φαλαινών.
 • Οι χωματερές περιέχουν «θαμμένους θησαυρούς» σε μορφή άχρηστων μελανοδοχείων που αξίζουν περισσότερο από 100 εκατ. Βρετανικές Λίρες. Τα μελανοδοχεία περιέχουν πολύτιμα αποθέματα πετρελαίου και περισσευούμενη μελάνη που αξίζουν μία περιουσία εάν το μελανοδοχείο ξανά παρασκευαστεί.
 • Εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 3,5 λίτρα πετρέλαιο για την κατασκευή ενός και μόνο δοχείου για έναν εκτυπωτή laser.
 • Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις καταναλώνονται περίπου 350 δις. λίτρα πετρελαίου τον χρόνο, για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης σε μελανοδοχεία.
 • Στατιστικές μας αποκαλύπτουν ότι μόνο το 5% όλων των άδειων μελανοδοχείων ανακυκλώνονται.
 • Τα E-mail έχουν αυξήσει την παγκόσμια ποσότητα σε χαρτί κατά 40%.
 • Εάν τοποθετούσαμε σε σειρά τα μελανοδοχεία που πετιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο τότε θα καλύπταμε άνετα μία απόσταση τουλάχιστον 38.400 χιλιομέτρων, δηλαδή ίση με την περιφέρεια της γης.
 • Για κάθε άχρηστο laser δοχείο επιβαρύνουμε μία χωματερή με τουλάχιστον 3 κιλά βλαβερής ύλης.

Κάθε laser δοχείο περιέχει πάνω από 1,5 κιλό πλαστικού, αλουμινίου και άλλων ανάμεικτων τμημάτων.


Μάθετε περισσότερα:

YouTube Preview Image

Έρευνα σχετικά με τα πλαστικά στη θάλασσα: http://www.algalita.org/research.html


Υπερθέρμανση του πλανήτη Υγειονομική ταφή Πετρέλαιο Ενέργεια CO2
Υπερθέρμανση Σκουπίδια Πετρέλαιο Ενέργεια CO 2