Πετρέλαιο

drrefillgreen
Το πετρέλαιο δεν είναι η πιο καθαρή μορφή ενέργειας, αλλά εξαρτιόμαστε ακόμα από αυτό. Το πετρέλαιο δεν είναι ανακυκλώσιμο. Εάν τα αποθέματα τελειώσουν, το πετρέλαιο θα εξαφανιστεί για πάντα. Και θα εξαφανιστεί σε λίγες δεκαετίες. Επίσης, διυλιστήρια πετρελαίου και οι κατασκευές πλαστικών προϊόντων δεν είναι σε καμία περίπτωση φιλικά προς το περιβάλλον. Ακόμα, με την επεξεργασία του πετρελαίου διοχετεύονται μεγάλα ποσοστά χημικών στην ατμόσφαιρα. Εκτός από την ρύπανση του αέρα υπάρχει και το ζήτημα των αποχετεύσεων, το ρίσκο βιομηχανικών ατυχημάτων όπως πυρκαγιές και εκρήξεις και η ηχορύπανση.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ ?

Εάν μπορούσαμε να έχουμε την επιλογή να συνεισφέρουμε στη εξοικονόμηση του πετρελαίου, γιατί να μη το κάναμε? Μπορεί να μη χρειάζεται τόσο πολύ πετρέλαιο ώστε να κατασκευαστεί ένα δοχείο για laser εκτυπωτή. Αλλά αν αναλογιστούμε ότι για ένα δοχείο απαιτούνται 3,5 λίτρα και ότι κάθε χρόνο κατασκευάζονται 100 δις? σημαίνει ότι κάθε χρόνο ξοδεύονται 350 δις λίτρα! Μόνο για τις ανάγκες των αναλώσιμων για εκτυπωτές κάθε χρόνο, χωρίς να συνυπολογίσουμε την μελάνη. Η αγορά ανακατασκευασμένων δοχείων βοηθάει στην εξοικονόμηση του πετρελαίου, αφού δεν απαιτείται η παραγωγή νέου πλαστικού.


ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  • Υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 3,5 λίτρα πετρελαίου για να κατασκευαστεί ένα δοχείο για laser εκτυπωτή. Σε λιγότερο από ένα χρόνο και μόνο στην Ευρώπη με την χρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων δοχείων θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από τα 11.000.000 Γαλόνια πετρελαίου που χύθηκαν το 1989 στο ατύχημα του πετρελαιοφόρου «Exxon Valdez» στα παράλια της Αλάσκα.
  • Τα 17 εκατ. ανακυκλώσιμα δοχεία στην Ευρώπη το 2005 εξοικονόμησαν περίπου 6 εκατ. λίτρα πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή ισούται με τρεις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
  • Πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει απομείνει ?

Το «Oil & Gas Journal (OGJ)» εκτίμησε στις αρχές του 2007 ότι το παγκόσμιο απόθεμα σε πετρέλαιο ανέρχεται στα 1,32 τρις βαρέλια και στο φυσικό αέριο στα 6,182 τρις κυβικά πόδια (cubic feet). Αυτές οι εκτιμήσεις είναι 25 δις βαρέλια πετρελαίου και 60 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου υψηλότερες από την προηγούμενη χρονιά, αντικατοπτρίζοντας πρόσθετες ανακαλύψεις, βελτιωμένη τεχνολογία και αλλαγές στην οικονομία. Τα εναπομείναντα αποθέματα παρουσιάζονται για το πετρέλαιο στα 44,6 χρόνια και για το φυσικό αέριο στα 66,2 χρόνια σε επίπεδα κατανάλωσης του 2005. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παγκόσμιο απόθεμα των προϊόντων αυτών θα απ-εμπλουτιστεί σε 50 χρόνια, επειδή κάθε χρόνο ανακαλύπτονται νέα αποθέματα. Εν τούτοις ουδείς δε λαμβάνει υπόψη ότι η παγκόσμια ζήτηση, που τροφοδοτείται στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως π. χ η Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία κ. α θα αυξηθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δεκαετίες.

  • Πόσο πετρέλαιο διοχετεύεται στους Ωκεανούς?

Ο αριθμός των προϊόντων πετρελαίου που καταλήγουν στον ωκεανό, εκτιμάται σε 0,25% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου: περίπου 6 εκατ. Τόνους ετησίως.

  • Πόσο πετρέλαιο εισέρχεται στους ωκεανούς με πετρελαιοκηλίδες?

Οι πετρελαιοκηλίδες αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου 5% του πετρελαίου
που εισέρχεται στους ωκεανούς. Το λιμενικό σώμα εκτιμά ότι στα τα ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών διαρρέει πιο πολύ πετρέλαιο απ? ότι όλα τα ατυχήματα πετρελαιοφόρων σε όλο τον κόσμο μαζί.


Μάθετε περισσότερα:

Μερικά περισσότερα στοιχεία: http://www.offshore-environment.com/facts.html


Υπερθέρμανση του πλανήτη Υγειονομική ταφή Πετρέλαιο Ενέργεια CO2
Υπερθέρμανση Σκουπίδια Πετρέλαιο Ενέργεια CO 2