Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)

drrefillgreen
Το διοξείδιο του άνθρακα πλέον αποκαλείται ως «αέριο του θερμοκηπίου». Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από διάφορες ενέργειες των ανθρώπων, ώστε τελικά να δημιουργήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στις μέρες μας ο κόσμος (εκτός από κάποιους πεισματάρηδες πολιτικούς και επιχειρηματίες με ύποπτα συμφέροντα), ενδιαφέρονται να ελαττώσουν την παγκόσμια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Η τελευταία μόδα είναι να υπολογίζουμε το ατομικό μας » Carbon Footprint » (αποτύπωμα άνθρακα).


Τι είναι το ¨αποτύπωμα άνθρακα¨?

Το αποτύπωμα άνθρακα είναι μια μονάδα μέτρησης των ανθρώπινων ενεργειών ως προς το περιβάλλον σε σχέση με την ποσότητα των παραγόμενων «αερίων του θερμοκηπίου», μετρούμενα σε μονάδες του διοξειδίου του άνθρακα. Το αποτύπωμα του άνθρακα υπολογίζεται από το άθροισμα δύο τιμών: το άμεσο κυρίως αποτύπωμα και το έμμεσο δευτερεύων.
Το πρωτεύον αποτύπωμα είναι η μέτρηση της άμεσης εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανόμενης της κάθε τοπικής κατανάλωσης ενέργειας και μέσων μεταφοράς (πχ αυτοκίνητα, αεροπλάνα ,κτλ).
το δευτερεύον αποτύπωμα είναι η μέτρηση της έμμεσης εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τον κύκλο ζωής των προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, σχετιζόμενη με την παραγωγή τους και του τέλους ζωής τους.
Οπότε αν θέλετε να βοηθήσετε ώστε να αποτρέψετε το φαινόμενο αυτό προχωρήστε στην ανακατασκευή των δοχείων σας.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ

Μία από τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από την μεταφορά των αγαθών. Αυτό σημαίνει : οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την μεταφορά μέσω θαλάσσης είναι διπλάσια από αυτές μέσω «αέρα». Και μαντέψτε από που έρχονται τα νέα σας μελανοδοχεία?κυρίως από την Άπω Ανατολή που μεταφέρονται συνήθως από τεράστια πλοία (Tanker πετρελαίου ,κλτ).
Τα προϊόντα της Dr. Refill είναι χαμηλότερα σε αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό αποτελεί αλήθεια όταν μιλάμε για τα δοχεία (Laser, Inkjet), αφού έχουν ανακατασκευαστεί, μεταφερθεί και πουληθεί μέσα στην Ευρώπη. Πρώτον, η ανακατασκευή απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή ενός νέου πλαστικού. Δεύτερον, πουλάμε κυρίως δοχεία τα οποία έχουν ανακυκλωθεί, και όπως προαναφέραμε, ανακατασκευάστηκαν στην Ευρώπη. Οπότε αυτά τα μελανοδοχεία έχουν ταξιδέψει ως εσάς, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα αντί να μεταφέρονται για πολλές χιλιάδες. Εν κατακλείδι σας προσφέρουμε προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον.


Δεδομένα

  1. Τροπικά δάση καταστρέφονται σε ρυθμό 100 εκταρίων το λεπτό.
  2. Η πλειοψηφία του άνθρακα στη γη βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τον πάγο (τούντρα) του αρκτικού κύκλου. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί καλό νέο διότι καθώς συνεχίζεται η πρόωρη τήξη των πάγων, στην ατμόσφαιρα ολοένα και περισσότερος άνθρακας απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα ο ρυθμός του φαινόμενου του θερμοκηπίου να επιταχύνεται.
  3. Οι εκπομπές άνθρακα στο άνω ημισφαίριο είναι περίπου τρεις φορές πιο βλαβερές από ότι οι αντίστοιχες εκπομπές στο έδαφος. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για περίπου 100 χρόνια.
  4. Μία απλή μικρή αεροπορική πτήση συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο θα συνέβαλλε ένα αυτοκίνητο αν κυκλοφορούσε για τρεις μήνες.
  5. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα-η κύρια επιρροή ενός οδηγού στην αλλαγή του κλίματος- έχουν επιταγχύνει τα τελευταία χρόνια, τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό, αυξανόμενος από το 1.1% το 1990 σε 3% τον χρόνο το 2000.
  6. Κοντά στα οκτώ δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα εκπέμφθηκαν παγκοσμίως στην ατμόσφαιρα σε μορφή διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο 2005, σε σύγκριση με τα έξι δισεκατομμύρια το 1995.


Μάθετε περισσότερα:

Συμβουλές για τη μείωση ¨αποτύπωμα άνθρακα¨: http://www.carbonfootprint.com/carbonfootprint.html
Άνθρακα αριθμομηχανή: http://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx

Υπερθέρμανση του πλανήτη Υγειονομική ταφή Πετρέλαιο Ενέργεια CO2
Υπερθέρμανση Σκουπίδια Πετρέλαιο Ενέργεια CO 2